5.4.08

Εθνικές ντόπες

Τελευταία στην πρωθυπουργική οικία στη Ραφήνα κυματίζει μια κόκκινη σημαία με το προαιώνιο σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ο μικρός Αλέκος δε βγάζει την μπλούζα με τον Che, η Νατάσα έχει σταματήσει το Silk-Epil ως σωστή συντρόφισσα και ο Κώστας στοχάζεται διαβάζοντας παλιές εκδόσεις της Pravda. Η μικρή Αλίκη ακόμη γράφει την τιμωρία της, 55.000 φορές τη φράση «δε θα ξαναπάρω γλυκά από αγνώστους που τους λένε Παπανδρέου». Στα εγχώρια μέσα η κρατική τηλεόραση έχει ξεθάψει όλα τα αφιερώματα που είχε για την κουβανική επανάσταση με έμφαση στην ήττα των Αμερικανών στον κόλπο των χοίρων, η Αυριανή κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδα που μετράνε σε κιλά τ’ αρχίδια του Καραμανλή, ενώ τα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ κόβουν τις αγελάδες, τους ιπποπόταμους και το τουρνουά αυνανισμού και επικεντρώνονται στην επίσκεψη του θείου Καραμανλή στη Μόσχα τα χρόνια εκείνα και στο Περλ Χάρμπορ. Ο Μανώλης Κοττάκης ετοιμάζει συνέντευξη από τον Hugo Chavez και η Βίκυ Φλέσσα από το φάντασμα του Άρη Βελουχιώτη. Ο Αυτιάς επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ ότι η Ντόρα έστειλε με mms ένα κωλοδάχτυλο στην Condoleezza Rice. Ο Άδωνις και ο Λεωνίδας Γεωργιάδης έχουν κρεμάσει ανάποδα έναν Σκοπιανό από την ταράτσα του πατρικού τους σπιτιού και πού και πού περνάνε, τον ρωτάνε περιπαικτικά «τώρα ποιος είναι Μακεδόνας;» και τον αναγκάζουν να φιλήσει την εικόνα του μακαριστού Χριστόδουλου. Ο Ψωμιάδης πετάει βελάκια στη φάτσα του Σταύρου Θεοδωράκη και αναπολεί προβληματισμένος τις εποχές που πάλευε μόνος του για τα εθνικά δίκια. Γιατί τώρα που η εθνική ανάταση πλημμυρίζει τις ψυχές των Ελλήνων, τώρα που όλοι μηδενός εξαιρουμένου είναι έτοιμοι να προτάξουν τα στήθια τους για την Ελλαδάρα, η ανάγκη για Ψωμιάδη μειώνεται…


Τελευταία στην Ελλάδα η κόκκινη αρκούδα ξύπνησε, ο εθνικισμός παντρεύτηκε τον αντιαμερικανισμό και απέδειξε πόσα ήξεραν η Κανέλλη, ο Ζουράρις και ο Λιακόπουλος που μιλούσαν γι’ αυτά από τις προηγούμενες ζωές τους.


Τώρα πια μπορούμε να περιμένουμε τους Ελοχίμ και τους Νεφελίμ…

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eisai theos agori mou!!!Bravo!!!!

Ανώνυμος είπε...

Χαχα... Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την ειρωνική σου διάθεση, δεν μπορεί παρά να γελάσει με το εμπνευσμένο κείμενο...

Panos Stefanou είπε...

Πολύ καλό το σχόλιο φίλε. Δεν διάβασα όμως στη λίστα σου τίποτα γι'αυτό που είπε ο Παπανδρέου περί Σούδας. Μάλλον επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία που περιέγραψες αλλά αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Ούτε η Κανέλλη και ο Τσίπρας δεν είπανε για τη Σούδα...

Ανώνυμος είπε...

Απολαυστικός!

Πολλά φιλιά!

pasaenas είπε...

Τελικά δεν χρειαζόταν μία Επανάσταση ο κομμουνισμός, τη Ν.Δ χρειαζόταν. Που να δεις τους ύμνους του Πρώτου Θέματος...Το κείμενο φοβερό. Απλά προτιμώ να ρωτάνε οι αδερφοί Γεωργιάδη όπως ο Muhammad Ali "What's my name motherfucker...?". Επίσης θεωρώ ύποπτη την απουσία Άνθιμου...Θα ένιωθε παραπονεμένος. Ετοιμάζει κανένα event για το Πάσχα;

Ανώνυμος είπε...

arghses alla axize... kalh telika h anamonh...
polu m'aresei na se diavazw telika...
super to keimenaki ;-)
xxx Nicky ...

Παναγιώτης Έξαρχος είπε...

Αμφιταλαντευόμουν σχετικά με το πίο από τα δύο posts να σχολιάσω, καθότι ξέρω ότι ένας από τους δύο θα θιχτεί. Επέλεξα το Χρήστο γιατί είναι εμφανώς περισσότερο συγχυσμένος.

Η δικιά μου εντύπωση από το Βουκουρέστι είναι πως, αν αξίζουν κάποια συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, είναι γιατί ψυχανεμίστηκε σωστά το κλίμα που υπήρχε στη σύνοδο εναντίον των Η.Π.Α. και, ποντάροντας σε αυτό το στοιχείο, έφυγε με ένα αρκετά ανώδυνο βέτο, τουλάχιστον για όσους φοβόντουσαν διεθνή απομόνωση μετά από μία τέτοια κίνηση.

Κατά αρχήν, επ' ουδενί λόγο δεν είχε η Σύνοδος κεντρικό θέμα της τα της Μακεδονίας καθότι το ΝΑΤΟ το απασχολούν αυτή την περίοδο πολύ σοβαρότερα ζητήματα (Αφγανιστάν αλλά κυρίως η διεύρυνση ή οχι προς τις γύρω από την Ρωσία χώρες). Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγάλη έννοια των ΗΠΑ. Δυστυχώς, όμως για τις ΗΠΑ, στη Σύνοδο εμφανίστηκε ένας εντελώς αποδυναμώμένος Πρόεδρος Μπους, ο οποίος θεωρείται και αντιμετωπίζεται απ' όλους ως απερχόμενος. Είναι ένας Πρόεδρος, επίσης, που αφήνει το Λευκό Οίκο μεσα σε πρωτοφανή απαξίωση των βασικών αρχών της εξωτερικής του πολιτικής, δηλαδή ένας Πρόεδρος που έχει καταφέρει κατά καιρούς να εκνευρίσει για τον ένα λόγο ή το άλλο τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ (εκτός ίσως από την ΠΓΔΜ..). Θεωρώ πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν αυτή την ευκαιρεία για να αντιτεθούν σε βασικές επιδιώξεις της Αμερικής, είτε επιδιώκοντας να κάνουν αυτό που προσάπτει ο Χρήστος στον Καραμανλή, είτε για να εξισορροπήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία (όπως παραδοσιακά κάνουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί π.χ.). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι χώρες οι οποίες μας υποστήριξαν στο βέτο (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κτλ κτλ) είναι χώρες που έχουν έρθει σε ρήξη με την Αμερική τα τελευτάια χρόνια για διάφορα ζητήματα (κυρίως το Ιράκ). Αντίθετα οι χώρες που ήταν αντίθετες ήταν οι κλασικές χώρες της διεύρυνσης που αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ως τον προαιώνιο εχθρό (και δικαιολογημένα). Πιστέυω, λοιπόν, πως είχαμε να κάνουμε με αναμέτρηση μπλοκ απόψεων, με το ατλαντικό μπλοκ αυτή τη φορά να χάνει. Η κυβέρνηση, λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι έχει σωστά οριοθετήσει την κοινή θέση του ελληνικού πολιτικού κόσμου ως εθνικό συμφέρον το οποίο καλέιται να υπερασπιστεί(άσχετα άν ο καθένας απο μας συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτή τη θέση)πρέπει να χρεωθεί με την επιτυχία ότι ανάγνωσε σωστά το περιβάλλον και το κλιμα της στιγμής, ουσιαστικά προχώρησε στο βέτο (το οποίο έτσι και αλλιώς δεν ειχε άλλη επιλογή παρά να θέσει δεδομένου του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα), εξηγώντας ικανοποιητικά μία σαφώς πιο μετριοπαθή από το παρελθόν θέση σε ώτα που, για άλλους λόγους που περιγράψαμε, ήταν πολύ δεκτικά στο να τη δεχτούν (και σε αυτό το σημείο συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση του Αλέξη). Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων (ευνοϊκή συγκυρία, μετριοπαθέστερη θέση, ικανοποιητικότερη επεξήγηση της θέσης) ούσιαστικά μπορεί , νομίζω, να εξηγήσει πιο ολοκληρωμένα τι συνέβη στο Βουκουρέστι την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, φίλε Χρήστο, κόκκινες σημαίες μπορείς να αναζητήσεις όχι μόνο στη Ραφήνα αλλά στα Ηλύσια Πεδία, στην Καγκελαρία του Βερολίνου ή τη Μονκλόα της Μαδρίτης....

Alexis Charitos είπε...

Εγώ δεν θίχτηκα πάντως :) Αλλά αρχίζει να με θίγει η αδιαφορία του Xpatik...

Alexis Charitos είπε...

Να συμπληρώσω επίσης ότι δεν φταίει κανένας αν το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό που εξηγεί ο Παναγιώτης στο σχόλιο του. Ότι δηλαδή ο Καραμανλής δεν πήγαινε στο Βουκουρέστι να φυλάξει Θερμοπύλες αλλά να ασκήσει ένα βέτο το οποίο μπορούσε με σχετική άνεση να ασκήσει για πολλούς και διάφορους λόγους. Προτάσεις όπως: "Να πάω στα Σκόπια" μια ημέρα πριν την Σύνοδο δεν έχουν και πολύ νόημα. Ίσα ίσα που δραματοποιούν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και μεγαλοποιούν ακόμη περισσότερο το έργο της κυβέρνησης. Θα αρκούσε να περνούσε το μήνυμα στον κόσμο ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγαινε στην Σύνοδο για να σφάξει κανέναν δράκο. Ότι όλοι, σε τελική ανάλυση, βρίσκονταν από πίσω του και ότι δεν είχε και άλλη επιλογή. Αυτά ειπώθηκαν μόνο εκ των υστέρων και ομολογώ ότι ακούστηκαν άσχημα. Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα μας βομβαρδίσουν αν τους πούμε όχι σε κάποιο θέμα είναι κάπως άσχετο με αυτήν την κυβέρνηση. Το ότι πανηγυρίζουμε το βέτο στα μούτρα των Αμερικανών σαν εθνικό θρίαμβο έχει να κάνει, σε τελική ανάλυση, με ψυχώσεις που το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ είχε δημιουργήσει στον Έλληνα. Αλλά ακόμα κι αν δεν πρόκειται για θρίαμβο, πρόκειται σαφώς για επιτυχία και αυτό καλό είναι να το αναγνωρίζουμε. Άλλωστε αυτή την εξωτερική πολιτική -την ήρεμη, την μετριοπαθή και την υπολογισμένη- το ΠΑΣΟΚ επίσης την ξεκίνησε.

Panos Stefanou είπε...

File Exarhe vriskw tin apopsi sou oti i elliniki kyvernisi "ψυχανεμίστηκε σωστά το κλίμα που υπήρχε στη σύνοδο εναντίον των Η.Π.Α." ypervoliki gia ti sygkekrimeni kyvernisi. Nomizw oti den mas exei deixei tetoia dioratikotita k antanaklastika sta 4 xronia tis. Aplws efyge apo tin Ellada me mia riti entoli apo kommata k polites k ekmetalleuomeni to gegonos oti eixe ti stirixi k orismenwn eurwpaikwn xwrwn,askise veto.
Tha mou epitrepseis file Alexi na diafwnisw k me auto pou les oti o antiamerikanismos einai psyxwsi pou dimiourgise to palio kalo pasok. Thewrw oti exeis tis vaseis tis perissotero sto aisthima ekdikisis gia tin ypostirixi pou pareixan sti diktatoria. Epanw s'auto stirixtike to PASOK tou Andrea k ependyse sta aisthimata auta tis koinwnias k ta epeteine. Synepws, nomizw oti akoma k an den ypirxe to palio PASOK gia na to kanei, o antiamerikanismos pali tha ypirxe ws aisthima stin elliniki koinwnia.
Telos, ena sxolio gia ton tropo pou ermineuoun oi Ellines ti "megali epityxia" tis ellinikis diplwmatias: Einai endeiktiko tou pws antilamvanontai ti thesi tis Elladas sto diethnes skiniko alla k tin exwteriki politiki mas. Dld epityxia einai i antidrasi, i arnisi k i antithesi stous Amerikanous. Antithetws to Elsinki, i megalyteri isws diplwmatiki epityxia tis Elladas, antimetwpistike mono me kritiki k katigories peri prodosias k ethinis meiodosias (akoma k apo autous pou twra mas kyvernane). K auto einai endeiktiko tis nootropias k twn prosdokiwn tis pleiopsifias twn ellinwn apo tin ekastote kyvernisi...

Παναγιώτης Έξαρχος είπε...

Πάνο, σόρυ, αλλά δε καταλαβαίνω τι διαφορετικό λες. Δεν υποστήριξα πως ο Καραμανλής είχε δει όραμα στον ύπνο του το βέτο, ούτε πως διαθέτει η κυβέρνηση τίποτε υπερφυσικές μαντικές ικανότητες. Ότι έκανε στοιχειωδώς καλά τη δουλειά της στη συγκεκριμένη χρονική περίσταση υποστήριξα, κάτι που για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αν θες, αποτελεί πρόοδο. Άλλωστε, το καμμένο playstation του δωματίου στο Μπούργκενστοκ μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό.
Στο τελευταίο σου σχόλιο, I couldn't agree more..

Panos Stefanou είπε...

den xerw, isws egw to diavasa poly epainetiko gia ton Karamanli. Aplws pistevw oti tha askousan veto akoma k an den ypirxe auto to klima. Synepws den varyne stin apofasi tous. Ase pou den eimai kan sigouros oti psyxanemistikan kan to klima auto...

Panos Stefanou είπε...

episis thelw na pw oti finally Aspiotis is back...

Alexis Charitos είπε...

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα κι εμείς εστιάζουμε στο βέτο την ώρα που χρειάζεται λίγη προσοχή για να δεις ότι το σημαντικό δεν ήταν αυτό...Η Ελλάδα νομιμοποίησε στο Βουκουρέστι παράνομες απαιτήσεις: Δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Κι όμως το τελικό κείμενο της αναγνώρισε τελικώς αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, απαιτεί προετοιμασίες μηνών με τις άλλες διπλωματικές αντιπροσωπείες και βέβαια τις συγκυρίες στις οποίες αναφέρεται ο Έξαρχος...Το βέτο δεν έρχεται μόνο του και θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο (και προφανώς ακόμα μπορεί αν δεν υπάρξει προγραμματισμός στο εξής) αν γινόταν αντιληπτό απλώς ως παραξενιά της Ελλάδας. Αυτό είναι επιτυχία, όπως και να το δει κανείς...

Alexis Charitos είπε...

Ένα παράδειγμα των κινδύνων που θα μπορούσαν να εγκυμονούν αν είχαμε απομονωθεί στο Βουκουρέστι, θα ήταν βέβαια και η κατάργηση της ενδιάμεσης συμφωνίας από την άλλη πλευρά, εφόσον πίστευαν ότι είμαστε πλέον απομονωμένοι απ' όλους. Τότε θα είχαν και δίκιο αλλά και συμφέρον να πάνε στον ΟΗΕ, να ζητήσουν αναγνώριση με το συνταγματικό όνομα και να την πάρουν απ' όλους. Το ελληνικό βέτο θα μας είχε καταστήσει και πάλι μόνους και γραφικούς. Αυτό δεν έγινε και δε θα γίνει. Αυτή είναι η σημασία του τελικού κειμένου που εμπεριέχει ρητώς την ελληνική θέση "μη λύση, μη πρόσκληση".

Xpatik είπε...

Αν γυρίσουμε μόλις 9 χρόνια πίσω θα δούμε πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας!
Τότε τον Δεκέμβριο του 1999 η Ελλάδα πέτυχε η Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος και η Τουρκία να μπεί στη σημερινή θέση της ΠΓΔΜ: "Μη λύση μη πρόσκληση"!!
Σήμερα μεγάλη επιτυχία θεωρούμε μια αυτονόητη κίνηση που απλά κατέστει πιο επιτυχής λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας, σε ένα θέμα αμφοβόλου σημαντικότητας, ιδιαίτερα αν το συγκρίνεις με το Ελσίνκι!
Η σύγκριση λοιπόν με κάνει να παραμένω αδιάφορος για ένα θέμα που το πιό σημαντικό του στοιχείο είναι πως ο σύζυγος της κ.Μπρούνι αναβίωσε το κίνημα των Φιλελλήνων, με πρώτα θύματα πλατέιες και οδούς της Θεσ/νίκης!
Η τακτική Σημίτη σχετικά με το Σκοπιανό ήταν για ακόμη μια φορά ιστορικά σωστή. Ως άλλη Μ.Βρετανία ο Σημίτης επέλεξε την δεκαετία του 90 να θάψει το Σκοπιανό την ίδια ώρα που ελληνικές επιχειρήσεις "αγόραζαν" τη γειτονική χώρα (δυιληστήρια, ΟΤΕ, Γερμανός, τράπεζες). Ο στόχος απλός. Στην πρώτη ιστορική ευκαιρία ή θα λυνόταν το θέμα ή θα πεινούσαν με μιας 5000 Σκοπιανοί.
Δυστυχώς ούτε αυτό κατάφερε να φέρει εις πέρας ο Καραμανλής....

Για να σοβαρευτούμε...

1) Η Μακεδονία είναι μία αλλά ανήκει σε τρεις χώρες....!!
2)Στο κράτος της ΠΓΔΜ οφείλει η Ελλάδα να εγγυηθεί την εδαφική του ακεραιότητα. Κανείς δε νομίζω να θέλει κοινά σύνορα Αλβανίας - Βουλγαρίας...
3)Όπως έχει πει ο τεράστιος (σε αυτήν την περίπτωση) Πάγκαλος η μακεδονική ταυτότητα είναι μια μάσκα αυτού του κράτους. Άν πέσει θα αποκαλυφθεί η μεγάλη αλήθεια : οι άνθρωποι είναι Βούλγαροι-όπως άλλωστε και η γλώσσα τους!
4)Άρα η Ελλάδα οφείλει να λύσει άμεσα το πρόβλημα των ιδεοληψιών εκατέρωθεν των Ευζώνων και να συγκεντρωθεί στον στρατηγικό της ρόλο ως ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια, αλλά και στα υπόλοιπα πραγματικά κρίσιμα εθνικά της θέματα.

Συνεπώς η χώρα μας χρειάζεται οραματιστές στα ηνία της και όχι "διαχειριστές του αυτονόητου"!

Alexis Charitos είπε...

Την ίδια ώρα που εμείς αγοράζαμε τα Σκόπια, τα Σκόπια αναγνωρίζονταν από 120 χώρες ως Δημοκρατία της Μακεδονίας...και είχαν δεδομένη την ένταξη τους σε διεθνείς οργανισμούς με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία. Η ασφαλής και βέβαιη κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα ήταν ότι σταδιακά η Ελλάδα ή θα έπρεπε να θέσει ένα παράνομο βέτο ή να δεχτεί ότι θα είναι η μόνη που θα λέει την χώρα αυτή με άλλο όνομα σε όλον τον κόσμο. Απλά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Μια μαλακία και μισή θα έλεγα...

Alexis Charitos είπε...

Και γιατί δεν την είπες;