5.3.08

Σχολιάζοντας (με ευχαρίστηση) τα μη επίκαιρα!

Ξεκίνησα για να απαντήσω με τη μορφή σχολίου, αλλά στην πορεία προέκυψε ολόκληρο κατεβατό. Μερικές διευκρινίσεις, λοιπόν, και ορισμένες θέσεις, στο διάλογο σχετικά με την Τούρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά όχι τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ!!)
- Η ένταξη μίας υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ λιγότερο έχει σχέση με τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης και αυτή κάθ' αυτή την ενταξιακή διαδικασία και πολύ περισσότερο εξαρτάται από τους εκάστοτε πολιτικούς συσχετισμούς σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι μία καθαρά πολιτική διαδικασία και οι παράμετροι που την καθορίζουν λίγο διαφέρουν από την εποχή που ανάλογα ζητήματα απασχολούσαν τον Μέτερνιχ και τον Ταλεϋράνδο. Αυτό είναι οφθαλμοφανές και στην ίδια την περίπτωση της Τουρκίας, αφού δε νομίζω ότι το 99 στο Ελσίνκι ήταν καταλληλότερη για ένταξη χώρα και έκτοτε έχει κυλιστεί στο βούρκο του αντι-ευρωπαϊσμού. Μάλλον το αντίθετο έχει συμβεί. Αυτό που άλλαξε είναι οι πολιτικές προτεραιότητες κάποιων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Θυμίζω ότι τα ενταξιακά ζητήματα αποτελούν ακόμα αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών-μελών, έτσι όπως εκφράζονται μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δηλαδή μία καθαρά παλιομοδίτικη, διακυβερνητική υπόθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν, κατά συνέπεια, πολύ μικρότερο λόγο απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.
- Μεγάλο μέρος της «λαϊκής δυσαρέσκειας» προς την τουρκική ένταξη έχει να κάνει κυρίως με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη. Δεν αποτελεί καμία τρομακτική πρωτοτυπία αν πούμε πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ανησυχούν έντονα για πράγματα που θεωρούνταν μέχρι στιγμής δεδομένα: η οικονομική ευμάρεια, το μέλλον των προγραμμάτων συνταξιοδότησης, μία ολοένα και εξελισσόμενη και αβέβαιη αγορά εργασίας, η ανεργία, η μετανάστευση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα, είναι παράγοντες που δικαιολογημένα αποσταθεροποιούν τους Ευρωπαίους και τους κάνουν λιγότερο δεκτικούς σε μία, αναμφίβολα, σημαντική διεύρυνση. Η αντίθεση, λοιπόν, στην τουρκική ένταξη θαρρώ πως έχει σαφώς λιγότερες αναφορές σε πολιτισμικές διαφορές απ’ όσο θα ήθελαν να πιστεύουν οι Λε Πέν του κόσμου αυτού. Άλλωστε, ούτε η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι περισσότερο δημοφιλής αυτό τον καιρό, χωρίς εκεί να ισχύουν τα πολιτισμικά κριτήρια που εφαρμόζουμε στην περίπτωση της Τουρκίας.
- Κατά συνέπεια, οι παράγοντες που φέρνουν την Τουρκία μακρύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν κάλλιστα, κατά την άποψη μου, να μεταβληθούν στο μέλλον. Εδώ θα διαφωνήσω με τον Αλέξη σχετικά με τον αν η Τουρκία είναι, διαχρονικά, ο «άλλος» για όλους τους Ευρωπαίους. Αυτό ισχύει περισσότερο για λαούς που ήρθαν λόγω της γεωγραφίας σε επαφή με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και δεν αφορά απαραίτητα Σκανδιναβούς, Αγγλοσάξονες, Μπενελούξιους, Ίβηρες κτλ κτλ.
- Στο σημείο αυτό, είναι πολύ χρήσιμη η διάκριση που εισήγαγε ο Αλέξης για το αν επιθυμούμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκεπτόμενοι ως Έλληνες ή σκεπτόμενοι ως Ευρωπαίοι (δηλαδή ευρωπαϊστές). Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, δεν νομίζω ότι τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα επιλογής. Την Ελλάδα την συμφέρει απόλυτα και χωρίς καμία περιστροφή η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες, ισότιμο και νομοταγές μέλος. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν δια μαγείας, ούτε ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν άμεσα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμως μία μοναδική ευκαιρία για να γίνει αυτό. Τουλάχιστον θα αρχίσει να επιλύεται η εξίσωση Τουρκία στην Ε.Ε.= υποχρέωση των δύο πλευρών σοβαρής συζήτησης και διαπραγμάτευσης των διαφορών με σημαντική προοπτική επίλυσης τους= απομάκρυνση πιθανότητας εντάσεων και άλλων θερμών επεισοδίων = μείωση εξοπλισμών και εξοικονόμηση τεράστιων χρηματικών ποσών για περισσότερο χρήσιμα πράγματα (και κατ’ επέκταση κατάργηση της στρατιωτικής θητείας J). Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, προφανώς είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα, αλλά τείνω να συμφωνήσω στα περισσότερα με τον Αλέξη. Να σημειώσω απλά ότι βασική αρχή λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και απορώ πως ο Κώστας Σημίτης χρησιμοποιεί το επιχείρημα αυτό) είναι η εσωτερική εξισσορόπηση της δύναμης που μπορεί να έχουν τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό και έκταση κράτη προς όφελος των μικρότερων. Αυτό αλλάζει σχετικά με τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που θα τεθεί οσονούπω σε ισχύ αλλά ως αρχή δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί από το modus operandi της Ε.Ε. Άλλωστε, όπως σωστά επισημάνθηκε, η δύναμη ενός και μόνο κράτους τείνει να εξαλειφθεί σε μία Ένωση των 27 και μελλοντικά 30 ή 35, όσο και να «γεννοβολάνε οι Τουρκάλες». Το μόνο ευρωπαϊκό όργανο στο οποίο ο πληθυσμός ενός κράτους έχει άμεσο αντίκτυπο (και πάλι όχι αναλογικά) στην εκπροσώπηση του κράτους αυτού, είναι το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο, αν και είναι συμπαθέστατο, ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις εισαγωγές ζαχαρότευτλών από την Κολομβία, τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κάτω Ρηνανία και τα χημικά συστατικά των καλλυντικών, ζητήματα τα οποία η Τουρκία, έμπειρο ή όχι μέλος, αδυνατώ να φανταστώ πως θα υπονομεύσει. Πιστεύω πως οποιεσδήποτε ενστάσεις σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας οφείλουν να τοποθετούνται υπό το γενικότερο θέμα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Άλλωστε, όπως σωστά επισημαίνει ο Αλέξης, δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να αρνηθεί κάποιος την ένταξη στην Τουρκία βάση πολιτισμικών κριτηρίων. Να είχε άραγε άδικο ο Χάμπερμας όταν, αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, έλεγε πως «η αναγνώριση των διαφορών, η αμοιβαία αναγνώριση του άλλου στην ετερότητα του, μπορεί επίσης να αποτελέσει το διακριτικό μίας κοινής ταυτότητας»;
- Η Ελλάδα λοιπόν δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει κανένα δίλημμα σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον μας, άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να μη σταματήσουμε να την υποστηρίζουμε μέχρι να ευοδωθεί. Δεν σας κάνει εντύπωση πως ακόμα και το ΛΑ.Ο.Σ., εμπλεόμενο φυσικά από ένα άκριτο, ρατσιστικό αντιτουρκισμό, μη βρίσκοντας κάποιο άλλο πειστικό επιχείρημα, επιδίδεται σε μία άκρως διασκεδαστική καμπάνια αντίθεσης στην τουρκική ένταξη η οποία στηρίζεται στο πόσο θα βλάψει δήθεν την Ένωση μια τέτοια εξέλιξη (οι μεγάλοι ευρωπαϊστές, αυτοί), πετώντας φυσικά με μεγάλη ευκολία στα σκουπίδια το εθνικό συμφέρον για το οποίο υποτίθεται κόπτεται σε κάθε άλλη περίπτωση.
- Εξαλλου, το να αλλάξει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στάση σε ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα μόνο ως καιροσκοπισμός μπορεί να εκληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Θα έμοιαζε να λέμε, «ναι, αλήθεια, τους απεχθανόμαστε, αλλά τόσο καιρό εσείς οι υπόλοιποι ήσασταν υπέρ, οπότε πηγαίναμε με τα νερά σας για να μη φανούμε μαύρα πρόβατα». Αντίθετα, εμμένοντας στην στάση της και την πολιτική της, η Ελλάδα μπορεί να τονίσει την αξιοπιστία της και τη συνέπεια της, τόσο ως εταίρος όσο και ως γείτονας, δείχνοντας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο αυτό που λένε οι αμερικάνοι ότι «we mean business». Όσον αφορά την ευρωπαϊκή απομόνωση στην οποία θα μας καταδικάσει μια τέτοια εμμονή, ενώ κατανοώ την αγωνία του Xpatik να μην αναβιώσουν μέρες τις δεκαετίας του 80, θεωρώ πως είναι υπερβολική. Η φθορά της απομόνωσης σε τέτοια ζητήματα προέρχεται κυρίως όταν μπλοκάρεις αιωνίως ένα ζήτημα και δεν αφήνεις την Ένωση να προχωρήσει τις κοινές πολιτικές της, για λόγους που από τους υπόλοιπους λογίζονται ως εσωτερικής κατανάλωσης και μικροπρεπείς (όπως για παράδειγμα η περίπτωση του βέτο της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση). Στην περίπτωση της Τουρκίας, όμως, η Ελλάδα δεν θα ζητάει τίποτα παραπάνω από συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, καλή τη πίστει και με διαφάνεια.

13 σχόλια:

Xpatik είπε...

Συμφωνώ στα περισσότερα απ'όσα λες!

Δεν διαφωνώ ιδεολογικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε καμία περίπτωση!
Διαφωνούν όμως σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαίοι και σήμερα και το '99, απλά πολύ σωστά, τα πολιτικοοικονομικά δεδομένα και η αισιοδοξία της οικονομικής μεγέθυνσης ήταν διαφορετικά!

Από την όλη ιστορία της ένταξης με ενδιαφέρει η Ελλάδα να κερδισμένη στο διπλωματικό παιχνίδι και να λύσει βασικά της προβλήματα απέναντι σένα πολύ δυνατότερο αντίπαλο, χωρίς να ξοδεύει 10 προϋπολογισμούς τον χρόνο!

Για να γίνει αυτό πρέπει να χτίζει τα επιχειρήματά της καθημερινά, κάτι που σήμερα δεν κάνει, αλλά και να είναι μέρος κρίσιμων πλειοψηφιών στη σωστή χρονική στιγμή!!

Ακριβώς εδώ έρχεται ο Σημίτης! Που ανοίγει την κουβέντα σήμερα για να πάρουμε ώριμα τη σωστή απόφαση όταν έρθει η ώρα και με τα τότε δεδομένα αφού όμως επεξεργαστούμε όλα τα σενάρια. Σήμερα εμμένοντας σε μια μοναδική υπέρτατη θέση είμαστε σαν πιλότοι που εκπαιδεύτηκαν για ανέφελο ουρανό και πέσανε σε καταιγίδα!

Με βάση αυτόν τον προβληματισμό ανοίγει μια κουβέντα που πρέπει να έχει μία κατάληξη. Το συμφέρον της χώρας μας και σε δεύτερο βαθμό της ΕΕ! Σήμερα που μιλάμε η πλειοψηφία λέει "ειδική σχέση"! Αν ήταν να πάρουμε σήμερα την απόφαση τι θα προτιμούσαμε;

1. Συνέχιση της θέσης μας για την πλήρη ένταξη με διαμόρφωση όρων "ειδικής σχέσης" ως προς τα συμφέροντά μας από την Προεδράρα τον Χριστόφια και τους κ.κ. Μπράουν, Μπερλουσκόνι, Μέρκελ κ.ο.κ. γνωστούς για την έντονη πρεμούρα τους για τα ελληνοτουρκικά

ή

2. Διπλωματικό ελιγμό τέτοιο που να φαίνεται σχεδόν αναγκαστικός αλλά να δίνει δικαίωμα διαμόρφωσης των ελληνοτουρκικών όρων της ευρωτουρκικής συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση;

Το δίλλημα είναι απλό. Για μένα έχει μία απάντηση. Όμως ότι κι αν πιστεύει ο καθένας ο Σημίτης για άλλη μια φορά πάει να γίνει ο από μηχανής Θεός που θα σώσει τον αδαή πιλότο από την καταιγίδα…!

Υ.Γ.1 Πραγματικά χαίρομαι που συζητάμε τόσο σοβαρά θέματα με τα οποί αδεν ασχολείται κανένας τηλεθεατής του Λαζόπουλου άσχετα αν θα μπορούσαν να του αλλάξουν τη ζωή..

Υ.Γ.2: Μόνο ο Ασπιώτης έμεινε να ταχθεί ενανατίον μου! Τώρα που όλοι οι άλλοι είστε μαζί έχω μια ελπίδα...

Ανώνυμος είπε...

"Η φθορά της απομόνωσης σε τέτοια ζητήματα προέρχεται κυρίως όταν μπλοκάρεις αιωνίως ένα ζήτημα και δεν αφήνεις την Ένωση να προχωρήσει τις κοινές πολιτικές της, για λόγους που από τους υπόλοιπους λογίζονται ως εσωτερικής κατανάλωσης και μικροπρεπείς (όπως για παράδειγμα η περίπτωση του βέτο της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Απομονωμένος ή κλεμμένος; Απομακρυνσμένος από τους υπόλοιπους ή διαμελισμένος; Μόνος ή με ένα κομμάτι σου να διεκδικείται από κάποιους που θέλησαν να φτιάξουν κάτι ψεύτικο;
Ατυχές το παράδειγμά σας Παναγιώτη Έξαρχε. Αλλά πραγματικά δεν περιμένα τίποτε άλλο...
Μάλλον ξεχνάς ότι κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει να καταλύσουν τις πολιτικές κοινωνίες αυτού του πλανήτη, όπως είναι ο ΟΗΕ με τη δική τους εμμονή. Για δες λίγο εδώ (http://www.un.org/documents/ga/res/47/a47r225.htm) για το τι λέει ο ΟΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα..
Και δεν είναι ΦΥΡΟΜ. Είναι ΠΓΔΜ. Εκτός και αν το ΦΥΡΟΜ σημαίνει κάτι που δεν το ξέρω...

Alexis Charitos είπε...

Φίλε ανώνυμε, τσέκαρα το λινκ περιμένοντας να δω ένα κείμενο καταπέλτη του ΟΗΕ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Είδα την ανακοίνωση εισόδου της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ με το "provisional" όνομα της μέχρι να γίνει "settlement of the difference". Τι δεν καταλαβαίνω ή τι δεν καταλαβαίνεις; Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα, απάντηση οσονούπω. Xpatik δεν σε προλαβαίνω!

Ανώνυμος είπε...

Είναι απολύτως κατανοητό αγαπητέ Αλέξη. "Settlement of the difference" δεν υπάρχει ακόμη, προφανώς, οπότε το "provisional" όνομα ισχύει έως και σήμερα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική λύση μέσω των πολιτικών θεσμών αυτού του πλανήτη, όπως ο ΟΗΕ, από τη στιγμή που τα μέλη του δεν σέβονται τις αποφάσεις τους, έστω και προσωρινές. Πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα ως ένα ακόμη για εσωτερική κατανάλωση.

Alexis Charitos είπε...

Το σενάριο που έχω στο μυαλό μου έχει ως εξής: Μετά από κάποια χρόνια και ενώ η είσοδος της Τουρκίας στην Ένωση έχει κολλήσει, οι Τούρκοι ζητάνε επιτέλους να μπουν στην Ένωση όπως τους έχουν υποσχεθεί. Οι Ευρωπαίοι τους απαντούν ότι δεν έχουν εκπληρώσει ακόμα όλα τα κριτήρια και ότι θα πρέπει να κάνουν κι άλλες προσπάθειες, και τους ρωτάνε μήπως θα θέλανε καλύτερα μια ειδική σχέση να τους την τυλίξουν, να την πάρουνε σπίτι και να τελειώνει η υπόθεση. Οι Τούρκοι προσβάλλονται. Λένε όχι. Γίνεται μπάχαλο. Μετά από λίγο ή πολύ καιρό οι Τούρκοι αλλάζουν γνώμη και λένε: Εντάξει! Θα την δεχτούμε την ειδική σχέση με μισή καρδιά. (Που προσωπικά το βρίσκω αρκετά απίθανο, αλλά ας πούμε ότι έτσι θα γίνει).
Η Ελλάδα έχει αλλάξει εδώ και χρόνια την στάση της απέναντι στην Τουρκία, όπως λέει ο Σημίτης, και ζητάει επίσης ειδική σχέση. Τι θα πει σε εκείνο το σημείο; Όπα! Στοπ! Αν δεν πάτε στην Χάγη δεν παίρνετε ούτε ειδική σχέση; Οι Τούρκοι θα δεχόντουσαν να κάνουν υποχωρήσεις ή να συζητήσουν για τα ελληνοτουρκικά ΜΟΝΟ εφόσον έπαιρναν πλήρη ένταξη. Άρα εφόσον αυτό δεν θα το πάρουν, τα ελληνοτουρκικά ΔΕΝ μπορούν να μπουν στο παζάρι. Οι Τούρκοι απλώς θα πούνε άντε στο διάολο κι εσείς κι ο γρύλλος σας. Μας υπόσχεστε πλήρη ένταξη, το αλλάζετε και θέλετε και να πουλήσουμε τα εθνικά μας θέματα από πάνω;

Συμπέρασμα: Τα ελληνοτουρκικά πρέπει να τα αποσυνδέσουμε σχεδόν 100% από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με το απλό σκεπτικό (του Σημίτη) ότι ΔΕΝ έχουμε πλέον το καρότο που θα δικαιολογούσε το μαστίγιο. Υπάρχει λογική αντίφαση αφού πρώτα λέμε αυτό, μετά να λέμε ότι υποστηρίζοντας την ειδική σχέση εγκαίρως θα συνδιαμορφώσουμε προς οφελός μας τα ελληνοτουρκικά! Αφού είπαμε ότι αυτό ΔΕΝ γίνεται παρά μόνο στην περίπτωση πλήρους ένταξης. Η Τουρκία θα δεχτεί την ειδική σχέση ως συμβιβασμό, ως μαστίγιο, όχι ως καρότο, για να της ζητήσουμε και κάτι από πάνω. Δεν μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε τους όρους της ειδικής σχέσης ευνοϊκά για την Ελλάδα όσον αφορά το Αιγαίο! Δεν υπάρχει Τούρκος πολιτικός που θα βγει να εξηγήσει στον κόσμο ότι για να πάρει η Τουρκία την εξευτελιστική προσφορά της ΕΕ, έκανε και υποχώρηση στα εθνικά της θέματα!Τα εθνικά μας θέματα πρέπει να τα λύσουμε διμερώς. Το αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ ή όχι είναι εντελώς άλλο θέμα πλέον.

Ο Σημίτης φαίνεται να λέει ότι μπορεί να κινδυνέψει η Ελλάδα, αν προσφέρουν στην Τουρκία ανταλλάγματα οι Ευρωπαίοι για να δεχτεί την ειδική σχέση. Υπό αυτή την έννοια δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε, απλώς πρέπει να συμμετέχουμε στη συζήτηση για να μην χάσουμε. Με λίγα λόγια πρέπει να φοβόμαστε τα άλλα καρότα που θα προσφέρουν στην κουνέλα-Τουρκία προκειμένου να δεχτεί το μαστίγιο της ειδικής σχέσης. Αλλά φυσικά πρέπει να είμαστε εκεί και να συνδιαμορφώσουμε ακόμα και τους όρους της ειδικής σχέσης όταν έρθει εκείνη η ώρα. Αυτό όμως θα το κάνουμε ακόμα κι αν έχουμε δηλώσει ότι θα προτιμούσαμε πλήρη ένταξη. Δεν θα μας το απαγορεύσει κανείς. Και επίσης αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαν να προσφέρουν ως υποστήριξη οι Ευρωπαίοι στους Τούρκους σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ώστε να φοβόμαστε.

Δεν χρειάζεται καμιά μεγάλη κουβέντα να ανοίξει σήμερα για αυτό το θέμα. Σόρι κιόλας που προσβάλλω τον πρόεδρο, αλλά δεν χρειάζεται ο Σημίτης για να καταλάβουμε ότι αν κανείς δεν θέλει την Τουρκία δε θα τη βάλουμε μόνοι μας με το ζόρι. Ούτε χρειάζεται φοβερή διορατικότητα για να καταλάβουμε ότι όταν έρθει η ώρα της ειδικής σχέσης (αν ποτέ έρθει) εμείς θα είμαστε ηλίθιοι αν συνεχίζουμε να θέλουμε να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά μέσω πλήρους ένταξης. Φυσκά και θα συμμετάσχουμε στον διάλογο για ειδική σχέση, αν η Τουρκία τον δεχτεί. Ταυτόχρονα, όμως, θα έχουμε διατηρήσει μέχρι τελευταία στιγμή την ίδια στάση απέναντι τους.

Από τη στιγμή που η υπόθεση στράβωσε (διατηρώ πολλές επιφυλάξεις και ως προς το ΠΟΣΟ στράβωσε πάντως) τα ελληνοτουρκικά βγαίνουν εκτός. Δεν γίνεται ούτε να κερδίσουμε τίποτα, ούτε να χάσουμε τίποτα. Ούτε οι Τούρκοι μπορούν να ζητήσουν κάτι, ούτε εμείς. Το "παράθυρο ευκαιρίας" χάθηκε, το καρότο μαράθηκε, το μαστίγιο έπεσε από το χέρι. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μένει στον Σημίτη είναι τα ευρωπαϊκά του επιχειρήματα. Και ως προς αυτά απάντησα.

Υ.Γ. Όλα αυτά βρίσκονται σε μια τεράστια παρένθεση. Στην παρένθεση αυτή η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία και βέβαια η Ελλάδα έχει πάντα δίκιο και πρέπει να κοινωνικοποιήσει την κακή Τουρκία. Γράφω σε αυτό το πλαίσιο κι εγώ για να γίνει η κουβέντα. Αν βγούμε από την παρένθεση, όμως, σε ένα άλλο ποστ ίσως, αναρωτιέμαι ΠΟΙΟ είναι το συμφέρον της Ελλάδας και τι ακριβώς σημαίνει να "κερδίσουμε" τους Τούρκους στις διαπραγματεύσεις; Τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο; Τα Ίμια; Η δυνατότητα των Ελληνοκυπρίων να μπουν και να αγοράσουν τους Τουρκοκύπριους μαζί με τα χωράφια τους και τα καταστήματά τους και να τους κάνουν υπαλλήλους τους; Ρωτάω εγώ. Ο κύριος Ανώνυμος μάλλον θα μου απαντήσει.

Panos Stefanou είπε...

Na zitisw prokatavolika syggnwmi gia ta greekglish, alla mpainw apo ti douleia k den mporw na grapsw me ellinikous xaraktires. Episis na pw oti den exw internet sto spiti esxatws gi'auto k i siwpi mou. Nomizw oti to thema to exoume piasei apo polles pleures k auto einai poly euxaristo. Tha proteinw na kanoume epitimo synergati ton xpatik k na tou dwsoume logariasmo na anevazei keimena, afou oi topothetiseis tou prokaloun syzitiseis... Den thelw na prosthesw kati perissotero, aplws tha steilw ena link gia osous exoun diathesi k kopo na diavasoun ena 4selido arthro pou afora tin ypokrisia tis eurwpis oson afora tin fimwsi twn dimosiografwn k loipwn stin Tourkia. http://www.opendemocracy.net/democracy-turkey/free_speech_3952.jsp

Ανώνυμος είπε...

καλή η προσπάθεια του blog παλιοί συμφοιτητές απλά έχω μία ένσταση...
θα προτιμούσα κάτι πιο επίκαιρο... Δηλαδή το θέμα με την Τουρκία είναι λίγο άκαιρο, από τη στιγμή που το Σκοπιανό είναι πρώτη είδηση ενώ η εσωτερική πολιτική είναι αυτή που καίει τον ελληνικό λαό. Αν και πιστεύω ότι το ξέρετε ρίξτε μία ματιά εδώ... Και θα ήθελα το σχόλιό σας... http://www.cosmo.gr/Money/Hellas/190964.html

Sorry, αλλά μου θυμίζει λίγο agenda setting το όλο θέμα... Φυσικά οι παρατηρήσεις μου δεν είναι κακόβουλες, και τέτοιες προσπάθειες αξίζουν να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Έστω και αν σε κάποιες απόψεις δεν συμφωνώ, μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα πιο παραγωγικά blogs που έχω συναντήσει έως τώρα στο διαδίκτυο.

Μάκης Τρίμμης

Alexis Charitos είπε...

Φίλε Μάκη, ως agenda-setter να απολογηθώ και να εξηγήσω ότι όλη αυτή η κουβέντα ξεκίνησε από ένα σχόλιο μου για την (επίκαιρη τότε) ομιλία του Σημίτη στο Cambridge, για το θέμα αυτό. Η συζήτηση μας παρέσυρε ώστε να παραλείψουμε τα πιο επίκαιρα, αλλά κατά την άποψη μου χιλιοειπωμένα, για το Σκοπιανό/Μακεδονικό.

Panos Stefanou είπε...

Σύντροφε Μάκη Τρίμμη χαίρομαι που μας βρήκες και φυσικά για το σχόλιο. Σε άκουγα στο ραδιόφωνο πριν λίγο καιρό... Όσο για το Μακεδονικό και για πιο επίκαιρα θέματα, θα πω ότι σκοπός μας δεν είναι να γίνουμε ο Πρετεντέρης και ο Τσίμας που θα πρέπει να σχολιάσουμε την επικαιρότητα. Αντιθέτως, αυτό που κάνουμε το κάνουμε ερασιτεχνικά και μας δίνει την ευχέρεια να συζητάμε διάφορα θέματα και μάλιστα πολύ δημιουργικά, κατά τη γνώμη μου, όπως η ένταξη της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τα σχόλιά σου και τις διαφωνίες σου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι... Από τη Λάρισα με ακούνε στη Θεσσαλονίκη. Καλή φάση...
Δεν ζήτησα κάποια απολογία από μέρους σας, ούτε να αλλάξετε το ύφος σας ή τη θεματολογία σας. Ίσα ίσα είναι μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια.
Όσο όμως και να το θέλετε να το κάνετε αυτό ερασιτεχνικά δεν παύετε να έχετε ένα background που σας επιτρέπει να βλέπετε και κάποια πράγματα παραπάνω. Δεν νομίζω να διαφωνείτε με αυτό.

Panos Stefanou είπε...

File Maki poly fovamai oti i fimi sou xeperase ti Thessaloniki giati den se akouga apo ekei, alla apo ti Genevi...

Ανώνυμος είπε...

""Settlement of the difference" δεν υπάρχει ακόμη, προφανώς, οπότε το "provisional" όνομα ισχύει έως και σήμερα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική λύση μέσω των πολιτικών θεσμών αυτού του πλανήτη, όπως ο ΟΗΕ, από τη στιγμή που τα μέλη του δεν σέβονται τις αποφάσεις τους, έστω και προσωρινές. Πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα ως ένα ακόμη για εσωτερική κατανάλωση."

Λυπάμαι, αλλά με αυτό συμφωνώ. και από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο απορώ γιατί συνεχίζεται το όλο θέμα και δεν τονίζεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Το δεδικασμένο έχει να κάνει με την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν κατέθεσε την πρώτη υποψηφιότητα χρησιμοποίησε το όνομα Μεγάλη βρετανία αλλά στη συνέχεια το αντικατέστησε με το "Ηνωμένο Βασίλειο" εξαιτίας της ύπαρξης της γαλλικής Βρετάνης...

Panos Stefanou είπε...

Poly kalo arthro sxetika me ta eurwtourkika http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7329061.stm