21.1.10

Με το δεξί

Οι νεκροί δικαιώνονται. Ή έστω έχουμε μια τάση να λέμε και μια καλή κουβέντα γι' αυτούς. Συχνά το ίδιο συμβαίνει και με τους πολιτικά "νεκρούς".

Ο κ. Κώστας Καραμανλής (του Αλέκου) δε μου ήταν καθόλου συμπαθής ως πρωθυπουργός. Του αναγνωρίζω όμως κάτι. Ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πίστεψε σε αυτό που ο στενός του επικοικωνιόλογος κ. Λούλης ονόμασε "μεσαίο χώρο", έκλεισε την πόρτα στους ακραίους δεξιούς και δεν τους έκλεισε ποτέ ξανά συνομωτικά το μάτι. Στις μέρες του οι άκρες της μεγάλης δεξιάς παράταξης στρογγύλεψαν. Και οι παραδοσιακοί συντηρητικοί του κόμματος του αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν, να συμβιβαστούν με την κυρίαρχη ρητορική, καθώς η απόλυτη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό για κάποια χρόνια δεν άφηνε περιθώρια για καμιά αμφισβήτηση.

Όμως, η πτώση και η βαριά ήττα του 2009 έφεραν στην επιφάνεια όλα εκείνα τα ένστικτα που χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή βάση των συντηρητικών παρατάξεων ανά τον κόσμο. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς πόνταρε στην επιστροφή στις ρίζες, κινητοποίησε αυτά τα ένστικτα, εκμεταλλεύτηκε την εκλογή από τη βάση και η μπίλια του έκατσε. Και ο κομματικός στρατός της ΟΝΝΕΔ - που στερείται επαφής με τη νεολαία, τις ανάγκες της και την εποχή, όπως και κάθε άλλη κομματική νεολαία στην Ελλάδα- για ν' αποδείξει ότι η ιστορία επαναλάμβάνεται σαν φάρσα, ξεσκόνισε από το χρονοντούλαπο το σύνθημα "Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς". Το σύνθημα είναι χαριτωμένο, κάνει ομοιοκαταληξία, μας θυμίζει ότι μιλάμε για τον ίδιο Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση του κόμματος του πριν χρόνια και ότι σ' εμάς τους ανθρώπους αρέσει να λέμε και καμιά μαλακία για να ξαλεγράρουμε.

Ο κ. Σαμαράς έπιασε αμέσως δουλειά για να στρίψει το καράβι δεξιά και άρχισει να ξιφουλκεί άχαρα με το ΛΑ.Ο.Σ. για το ποιος διαφωνεί περισσότερο με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες. Αν προσπαθήσεις να εξηγήσεις δημοσκοπικά την κίνηση, θα δεις ότι ο κ. Σαμαράς ψαρεύει στον επαναπατρισμό ενός κομματιού από το 5,63% των ψαριών που ψήφισαν ΛΑ.Ο.Σ., αλλά ριψοκινδυνεύει να χάσει αρκετά από τα ψάρια που τείνουν πάντα να κινούνται στο μέσο της λίμνης. Αν το δεις πολιτικά, όμως, ο κ. Σαμαράς επιτρέπει στον καταπιεσμένο δεξιό ψηφοφόρο να βγει και να φωνάξει αυτό που τόσα χρόνια σκέφτονταν και μουρμούριζε, αλλά καταπίεζε μέσα του, λόγω της επίσημης κυρίαρχης τακτικής του μεσαίου χώρου του κ. Λούλη.

Απελευθερωμένοι από τον κόμπο που τους έπνιγε τόσα χρόνια οι απανταχού "καθαροί" Έλληνες δεξιοί εφόρμησαν στο Διαδίκτυο, τις εφημερίδες, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα για να διακηρύξουν ότι δε χωράνε μαύρα πρόβατα στο κοπάδι, ότι "Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι". Έθνος και Ορθοδοξία περιχαρακωμένα απέναντι σε φανταστικούς εξωτερικούς εχθρούς και κοινωνικούς νεωτερισμούς τους οποίους θέλουν να επιβάλλουν στον ανώτερο δικό μας πολιτισμό βάρβαροι που έτρωγαν βελανίδια όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες. Ως νέο σύμβολο ανθελληνισμού -πάντα χρειάζεται ένα τέτοιο- μετά την κ. Ρεπούση, ανέδειξαν την κ. Θάλεια Δραγώνα, γνωστή και ως "αυτή η Δραγώνα, του περιβάλλοντος Σημίτη"...

Ο αέρας αλλαγής στη Νέα Δημοκρατία τείνει να καταπνίξει κάθε φιλελεύθερο κοσμοπολίτικο διεθνιστικό σκίρτημα στο εσωτερικό της. Η καθαρότητα της ελληνικής εθνικής ταυτότητας είναι το νέο τους πολιτικό ζητούμενο. Αυτή είναι η πολιτική τους επιλογή και είναι σεβαστό ένα κόμμα να επιλέγει να είναι όσο καθυστερημένο νομίζει. Αυτό όμως που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό είναι για χάρη των πολιτικών του σκοπιμοτήτων ένα κόμμα, όσο καθυστερημένο και αν θέλει να είναι, να παίζει με τις ζωές και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς, που ελπίζουν σε μια πολιτική παρέμβαση για να αποκτήσουν παρόν και μέλλον.

(συνεχίζεται...)


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To θεμα της δεξιας στροφης του κομματος της αξιωματικης αντιπολιτιευσης ειναι σοβαρο. 3-4 παρατηρησεις μονο εχω να κανω. 1ον) το εργο το εχουμε ξαναδει. Απο τα μεσα της δεκαετιας του 1990 συγκροτουνταν ενα μπλοκ εξουσιας ακρως συντηρητικο [Εκκλησια-ΝΔ-πατριωτικη(;) αριστερα(;)] εναντια στους φωταδιστες του εκσυγχρονισμου. Παρα τις νικες του ΠΑΣΟΚ, αυτο το συνοθυλευμα κατετρωγε τις σαρκες τις ελλ. κοινωνιας διοτι τοτε το ΠΑΣΟΚ δεν εδωσε την ιδεολογικη μαχη, καθως ασχολουνταν με τους εθνικους στοχους της ενταξης στην ΟΝΕ, τους Ολυμπιακους και την δημιουργια υποδομων. Το δηλητηριο ομως εσταζε... 2ον) Η πιστη του Καραμανλη στα του μεσσαιου χωρου ηταν επιπλαστη και σε επιπεδο πολιτικου λογου σε ανωτατο θεσμικο επιπεδο. Απο τα κατω ο κοσμος, οι ιδεες, η ταυτοτητα ητανε δεξια. Απλα οπως σωστα παρατηρεις, τους επεισε να μην το δειχνουν και τρομαζουν τον κοσμο. 3ον) Αυτα τα περιμενω απο την Δεξια. Εκει οπου ομως εντοπιζω το προβλημα ειναι οτι πλεον ανοιχτα και απροκαλυπτα στηριζονται αυτες ι αποψεις απο μια αυτοαποκαλουμενη πατριωτικη αριστερα - δαικομματικη. Ακομα και ο Μικυς Θεοδωρακης... Τα φαντασματα του εθνικολαικισμου ειναι εδω. Ο εθνολαικισμος ειναι ισχυροτατο οπλο, το οποιο μονο σε χεραι πολυ μεγαλων πολιτικων παικτων μπορει να χρησιμοποιηθει εργαλειακα και για το καλο ( Ανδρεας). 4ον) Η μαχη πρεπει αυτη τη φορα να δωθει και να κερδιθει, ειδαλλως κινδυνευουμε να βυθιστουμε αυτανδροι διοτι εκτιμω πως οι εθνικολαικιστικες αποψεις συνδεονται αρρηκτα με φιανομενα αγροτικων μπλοκων, συντεχνιακων αιτηματων και παει λεγοντας...

Παπουτσης

she είπε...

Αυτό το συνεχίζεται στο τέλος με γεμίζει ανυπομονήσια.
Είναι απολαυστικά τα κείμενα σου. Πάντα.

theo είπε...

Dexia strofh me aristera dekanikia apo ton Miki Theodoraki.
Afth einai h ellhnikh synthrhsh, synexise na thn xtypas.

Majlo είπε...

"Katharoi" Ellines!!!!! xaxaxax den ksereis poso gelaw kathimerina me autous tous "katharous" pou agowntas tin katagogi mou k ksegelasmenoi apo tin emfanisi k tin profora,mou milane gia autous tous Varvarous pou irthan na katasparaksoun ton Elliniko politismo. Den irthame edw oute na katasparaksoume ton elliniko politismo oute na ginoume "katharoi" Ellines...aplws ANTHRWPOI theloume na eimaste.Opws oloi!!


YΓ: perimenw κ tin sunexeia.....:P

Ανώνυμος είπε...

Οταν γραφεις οτι ολες οι κομματικες νεολαιες στερουνται επαφης με τις αναγκες των νεων κ την εποχη, εννοεις κ τη νεολαια πασοκ της οποιας απ οσο ξερω υπηρξες καλο μελος..?

Βαγγέλης Μυτιληναίος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βαγγέλης Μυτιληναίος είπε...

O καιρός θα δείξει... Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε ούτε στο 90, ούτε στο 2000 ούτε καν στο 2004... Τα αδιέξοδα του πολιτικού μας συστήματος και γενικότερα η προβληματική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος απόρροια συντηρητικών και συντεχνιακών νοοτροπιών μας δίνει τη δυνατότητα και σαν πολίτες και σαν σκεπτόμενοι υποστηρικτές του Γιώργου να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους... Πλέον δεν είναι στη γωνία αντιμέτωπος με τους αγανακτισμένους πολίτες σε αντίθεση με το παρελθόν αυτός που θέλει τη χειραφέτηση του παραγωγικού ιστού από τους κρατικοδίαιτους εργατοαγροτοπατέρες, δεν είναι ο νέος πανεπιστημιακός και ο ανέντακτος φοιτητής που ζητά αξιολόγηση, οικονομική & κοινωνική λογοδοσία στα Πανεπιστήμιά μας, δεν είμαστε όλοι εμείς που θέλουμε την Ελλάδα (ως σύγχρονο κράτος) να κόψει επιτέλους τον ομφάλιο λώρο με θρησκοληψίες, εθνικισμούς, μεταξικό σύστημα εκπαίδευσης, απαγορεύσεις μειονοτικών σωματείων κλπ, δεν είναι οι απόψεις που θέλουν την απαλλαγή από το βραχνά των μεγαλοεργολάβων, προμηθευτών, μεγαλοεκδοτών που απορρέει από το γιγαντισμό του κράτους και από την αθηναϊκή υδροκέφαλη δομή του... Νομίζω ότι είναι ευκαιρία αυτή η εγχώρια-διεθνής κρίση να μιλήσουμε για όλα χωρίς ταμπού και ιδεοληψίες γιατί αν δεν είμαστε ήδη στον γκρεμό, κοντεύουμε... Τα συντηρητικά απολιθώματα τύπου Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Παπαθεμελή, Ζουράρι, Κανέλλη, Παπαρήγα (που προτιμά κλειστούς τους δρόμους γιατί βρήκε υλικό για επανάσταση) έχουν πάψει να υφίστανται επί της ουσίας και μαζί τους πεθαίνουν και οι αντίστοιχες νοοτροπίες στην ελληνική Κοινωνία… Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ενασχόληση από ένα σημείο και μετά…