1.3.09

Ώρα Γιώργου !

Ένα χρόνο μετά το Μάρτιο του 2008 η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει ριζικά.

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο κ. Παπανδρέου έστελνε τη βάση του κινήματος μπαρουτοκαπνισμένη, διχασμένη και προβληματισμένη σ' ένα συνέδριο με αμφίβολα αποτελέσματα. Οι εκλογικές αποτυχίες, η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την κοινή γνώμη ή έστω να πείσει ότι πρόκειται για κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, η πολυγλωσσία στο εσωτερικό, οι πληγές από την κόντρα ηγεσίας του περασμένου Νοέμβρη, όλα μαζί συνέθεταν μια μίζερη εικόνα που γινόταν ελκυστική μόνο όταν την σατίριζε ο κυρίαρχος τότε του τηλεοπτικού τοπίου κ. Λαζόπουλος.

Αποκλειστικός σκοπός του 8ου συνεδρίου, φάνηκε από νωρίς αυτό, ήταν η απόλυτη επικράτηση του Προέδρου κ. Παπανδρέου και του περιβάλλοντός του στα όργανα, ώστε να ξεπεράσει την ψυχολογική και πρακτική αδυναμία που του προκαλούσε η διαρκής εσωτερική αμφισβήτηση. Αυτή η προσπάθεια αρχηγικής επιβολής οδήγησε σε νέο κύμα εσωστρέφειας με τη διαγραφή του κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κ. Παπανδρέου ήξερε ότι αναλάμβανε πλέον μόνος όλες τις πρωτοβουλίες και έπαιρνε πάνω του αποκλειστικά όλη την ευθύνη και όλο το ρίσκο. Με την κριτική από τα μέσα ενημέρωσης να χτυπάει ταβάνι, τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να πιάνουν πάτο και το χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα να λαμπιρίζει εκνευριστικά, τα συνοφρυωμένα βλέμματα στις κορνίζες του πατέρα Ανδρέα και του παππού Γιώργου, αμφότερων κοσμαγάπητων πρώην πρωθυπουργών, βάραιναν τις ούτως ή άλλως δύσκολες στιγμές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ...

Όμως, τα χειρότερα που προέβλεπαν χαιρέκακα οι Κασσάνδρες δεν ήρθαν. Τα νέα εκλεγμένα όργανα άρχισαν να δουλεύουν, οι επιλογές του κ. Ραγκούση στη θέση του Γραμματέα και του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου είχαν θετικό αντίκτυπο, κάτι άρχισε να κινείται διαφορετικά στο ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βούλιαζε με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής έκανε το λάθος να προσπαθήσει να καλύψει τη διαφθορά και έχασε το συγκριτικό πλεονέκτημα του αδιάφθορου Πρωθυπουργού που ως τότε δεν άγγιζαν τα σκάνδαλα. Την ίδια στιγμή ο κ. Παπανδρέου δεν έμεινε να καταγγέλει και να παρακολουθεί την πτώση, αλλά εμφανίστηκε σοβαρός και με πρόγραμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έδωσε για πρώτη φορά την αίσθηση μιας αξιόπιστης κυβερνητικής λύσης. Ως φυσική συνέπεια μιας ολοκληρωμένης νεκρανάστασης, το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Από το Σεπτέμβρη και μετά που η εξουσία σταμάτησε να μοιάζει μακρινό όνειρο, οι από το 2004 υπνωτισμένες κοινωνικές δυνάμεις της βάσης άρχισαν να διασπείρουν δυναμικά στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάλι εδώ. Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος κατάλαβαν ότι το συμφέρον τους είναι η συστράτευση στην προοπτική της νίκης. Σε μια ολοκληρωτική μεταστροφή της κοινής γνώμης, η Νέα Δημοκρατία άρχισε να τσαλαβουτάει άτσαλα σε μια συνεχιζόμενη κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ μεγάλωνε τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις και παγίωνε την αίσθηση ότι θα είναι ο επόμενος νικητης των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Στην πρώτη ανάγνωση, ο κ. Παπανδρέου πήρε το ρίσκο και του βγήκε. Ναι, είχε απέναντί του μια πολύ κακή κυβέρνηση, ναι, μοίρασε κάπως την εσωκομματική εξουσία όταν του έφυγε το άγχος της αμφισβήτησης, ναι, η διαφαινόμενη προοπτική εξουσίας λειτουργεί πάντα ως συγκολλητική ουσία γύρω από τον αρχηγό. Όμως, αφού εκείνος ήταν που έφταιγε όταν όλα πήγαιναν στραβά, αυτός είναι που πρέπει να πάρει τα εύσημα τώρα που όλα μοιάζουν καλύτερα.

Σε μια δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση της πολιτικής συγκυρίας, χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία. Το ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν κέρδισε. Έχει μπροστά του τις Ευρωεκλογές για το πρώτο έμπρακτο θετικό αποτέλεσμα, ενώ ο κ. Καραμανλής δε φαίνεται διόλου διατεθειμένος να κάνει εθνικές εκλογές και λογικό είναι. Η Νέα Δημοκρατία δε θα φύγει εύκολα, όπως ο κ. Παλαιοκώστας από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κ. Παπανδρέου σφύζει από αποφασιστικότητα πια στις δημόσιες εμφανίσεις του και σωστά επικεντρώνει το λόγο του στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του κόμματός του. Οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα, αλλά πρέπει πρώτα να ξαναπιστέψουν στο πολιτικό σύστημα και μετά να διαλέξουν ποιο κόμμα θα εμπιστευτούν. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οφείλει από τη μια μεριά να μιλήσει πολιτικά για κάθε ζήτημα και από την άλλη να αποφύγει κάθε επικοινωνιακό λάθος που μπορεί να κοστίσει, γιατί ο κ. Καραμανλής διατηρεί πάντα το πλεονέκτημα της επιλογής της στιγμής των εκλογών. Οφείλει επίσης να καλέσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε συστράτευση για ν' αποφύγει τον εφησυχασμό, αλλά και να διασφαλίσει ότι η κοινωνία δε θα φοβηθεί από προκλητικές συμπεριφορές στελεχών, που μπορεί ήδη να κινούνται αλαζονικά σε συγκεκριμένους χώρους σαν να έχουν επανακτήσει την εξουσία.

Απ' αυτό το κάλεσμα συστράτευσης δεν μπορεί να απουσιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, που ακόμη αποτελεί μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία για σημαντική μερίδα όχι μόνο της βάσης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Εξάλλου, η ολοκληρωτική αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης έχει κάνει ακόμη και παλιότερους επικριτές του κ. Σημίτη να τον αναπολούν. Η παρεξήγηση ανάμεσα στους δύο παλιούς φίλους, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σημίτη, δεν έχει πια λόγο να υφίσταται. Χρειάζεται μια γενναία κίνηση του ισχυρού και αδιαμφησβήτητου πια ηγέτη κ. Παπανδρέου που θα επαναφέρει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι τον κ. Σημίτη δίνοντάς του το ρόλο που εκείνος επιθυμεί, κατόπιν συνεννόησης.

Στο ΠΑΣΟΚ που μοιάζει τώρα ενωμένο όσο ποτέ και έτοιμο όσο ποτέ, τώρα είναι η ώρα για τον κ. Παπανδρέου για μια τελευταία εντυπωσιακή κίνηση ενότητας, πριν τις μεγάλες νίκες. Όπως σωστά ο ίδιος δήλωσε, τώρα είναι η δική του ώρα...

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

an kai apo dw...apo to skoteino pasok thessalonikhs...duskoleuomai na sumeristw thn aisiodoksia sou christo, m'aresei polu h analush...eidika oso afora thn teleutaia paragrafo!!

Παρρησία είπε...

"τώρα είναι η ώρα για τον κ. Παπανδρέου για μια τελευταία εντυπωσιακή κίνηση ενότητας, πριν τις μεγάλες νίκες"

Ορθά ωμίλησες. Ηγγικεν λοιπόν η ώρα για την πανηγυρική επιστροφή του Γιάννου στο Κίνημα.

Μ.Α.Χ.
Παρρησία
http://parrisia.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ελλάδα στα τέσσερα, το ΠΑΣΟΚ όρθιο!

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρή ανάλυση με ξεκάθαρο μήνυμα.
Η γνώμη μου είναι ότι η επιστροφή είναι επιτακτική, το σωστό timing της κίνησης θα κρίνει και την επιτυχία της όποιας ενέργειας.

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο μου,
Είναι σωστή η προσέγγυσή σου για τα γεγονότα.
Όσον αφορά το προσκλητήριο του ΠΑΠ, πιστεύω ότι πρέπει να είναι γενικό, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών. Δεν πρέπει, λοιπόν, να βιάζεσαι.
ΒΒ

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου με καλοπροαίρετη διάθεση να χαρακτηρίσω πολύ επιφανειακό τον τρόπο με τον οποίο αναλύεται την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς εως και σήμερα πέραν της ελπίδας που εκφράζει ο ΓΑΠ κυρίως ποντάροντας στην εγγενή τάση του εκλογικού σώματος για αλλαγές, δεν έχουμε δει ΚΑΝΕΝΑ σοβαρο μέτρο και ΚΑΜΜΙΑ σοβαρη πρόταση. Σταχυολογήματα και ευχολόγια του τύπου λεφτά υπάρχουν και πρέπει δίχως αντίκρυσμα καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανυπαρξία πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Με τέτοια στρατηγική θα γίνει εθκολη λεία στον μετρ του επικοινωνιακού είδους Καραμανλή. Λυπάμαι ιδιαίτερα, καθώς υπήρξα ψηφοφόρος του κόμματος, γιατί απουσιάζει η πολιτική. Την χάραξη της οποίας την αναλαμβάνουν άνθρωποι άσχετοι, όπως για παράδειγμα η κ. Κατσέλη. Κ λυπάμαι ακόμη περισσότερο που νέοι άνθρωποι σαν εσάς παραμένουν προσκολημένοι σε ένα κόμμα που δεν προσφέρει καποια άλλη προοπτική πλην της δίψας για εξουσία. Αναζητήστε άλλους σχηματισ΄μούς, ξεπεράστε τα στενά όρια των κομματικών στρατών. Άλλωστε, σε κανα χρόνο απο σήμερα η ίδια η κοινωνία θα δείξει πόσο πολυ ξεπέρασε τις παλαιοκομματικές δομές. Προσωπικά σαν νέος αρνούμαι να περιορίσω τα οράματα και τα όνειρα μου μεσα σε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, ανθρώπων με μεγαλύτερο κινητρο την προσωπική φιλοδοξία και την ανάδειξη. Κάποτε ο μεγάλος ηγέτης του κινήματος έλεγε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Σήμερα δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στους πολιτικούς της. ''Απο τον λαό, για τον λαό...''

Ανώνυμος είπε...

polu kalh analhsh alla paidia mhn trelathoume kiolas pou tha feroume ola ta fantasmata pali pisw....giati na erthoun gia na diwksoume pali ton aplo suntrofo pou autoi oi idioi ediwksan apo to pasok...o laos den tous thelei pisw giati upeferai apo autous...eksw ta lamogia kai oi kleftes apo to pasok

Παρρησία είπε...

επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν Πάχτας και Τσουκάτος

κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για τη "νέα αλλαγή"

(ποιος άλλος μού διαφεύγει?)

Μ.Α.Χ.
Παρρησία
http://parrisia.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η προσπάθεια σας με το statessera, αν και πρέπει να μας αποκαλύψετε τον νονό αλλά και το νόημα του ονόματος. Νομίζω πως η επιστροφή Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη (αλλίμονο αν δεν ήταν), απλά είναι θέμα σωστού timing. Παρ'όλο που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται εδώ και αρκετό καιρό να αρθρώνει κυβερνητικό λόγο με σοβαρές πρωτοβουλίες εντός και εκτός βουλής, παρ'όλο που οι εσωκομματικές τριβές έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και γενικώς φαίνεται ότι το Κίνημα βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, προσωπικά έχω άλλη άποψη. Πιστεύω πως η δημοσκοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ δεν οφείλεται σε κάποια μεγάλη ανατροπή που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό(Σε μία τέτοια περίπτωση η διαφορά θα έπρεπε να ήταν θεαματική...) και για το λόγο αυτό είναι και εύθραστη..Η λογική του ''ώριμου φρούτου'' ποτέ δεν ήταν πολιτική επιλογή μίας δύναμης που θέλει να λέγεται προοδευτική. Η αρρωστημένη ''ελληνική κοινωνία'', θέλει ανατροπές, συκροτημένο σχέδιο και ξεκάθαρες προτάσεις. Να μιλήσουμε ανοιχτά, για την παιδεία, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το άσυλο, την υγεία, τις προτεραιότητες στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τα στελέχη των ΔΕΚΟ, τις κομματικές δομές, τον εργατικό συνδικαλισμό, την νέα γενιά... Αν δεν το κάνουμε, τότε ένα νέο ''ελικόπτερο'', μία νέα Siemens, ένα νέο ''Βατοπαίδι', μερικοί νέοι ''κουμπάροι'' αρκούν για να φέρουν τούμπα τις δημοσκοπήσεις...

Παρρησία είπε...

Ακη,

συμφωνώ απολύτως.

Π

Υ.Γ. δώσε χαιρετισμούς στον φιλαράκο σου τον BOY GEORGE

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς παιδιά εγώ πάντως πιστεύω στον Γιώργο και τον θεωρώ ικανό….να την ξανακάνει την μαλακία και να χάσει το ΠΑΣΟΚ

Γιώργο μη μασάς, αφού υπάρχουν μαλακες πασοκοι που ψηφίζουν με βάση το επίθετο μπορείς να ελπίζεις!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς παιδιά εγώ πάντως πιστεύω στον Γιώργο και τον θεωρώ ικανό…να την ξανακάνει την μαλακία και να χάσει το ΠΑΣΟΚ

Γιώργο μη μασάς, αφού υπάρχουν μαλακες πασοκοι που ψηφίζουν με βάση το επίθετο μπορείς να ελπίζεις!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ένα θα πω για να συμφωνήσω με το κείμενο που τυχαία διάβασα.

Από τότε που βγήκε ο Καραμανλής μου πέφτει το παντελόνι.

Και είμαι 66 χρονών συνταξιούχος.

Ανώνυμος είπε...

"Και είμαι 66 χρονών συνταξιούχος"

ελα κουφαλα αφου τσιμπισες την συνταξη μην μιλας......

και να πας να παρεις ενα καινουργιο πανταλονι ρε, γερος ανθρωπος κυκλοφορεις με τα παντελονια κατω... σα δε ντρεπεσαι!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Kimon,

pls come back

With love
G.PAP

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο κάτι ήξερες... ή μήπως σε διαβάζουν αυτοί εκεί στο ΠΑΣΟΚ και σε άκουσαν..? Ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε και ο Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Σημίτη.

Αν το ήξερες, συγχαρητήρια για την από μέσα πληροφόρηση.
Αν πάλι δεν ήξερες, περισσότερα συγχαρητήρια για τη διορατικότητα και το πολιτικό ένστικτο.
Επιβεβαιώνεσαι κόντρα σε αυτούς που έγραφαν παραπάνω ότι δεν είναι τώρα η σωστή στιγμή.
Φαίνεται ότι και ο Γιώργος ήξερε ότι τώρα είναι η σωστή ώρα και εσύ.

Συνέχισε να γράφεις. (συχνότερα!).

Panos Stefanou είπε...

nadia tha mou epitrepseis na diafwnisw. nomizw oti to timing itan kako giati pali fanike na syretai apo tis exelixeis k oxi na analamvanei o idios mia prwtovoulia apo thesi isxyos. tha itan poly swsto an ton eixe kalesei opoiadipote stigmi ews k tin kyriaki. to oti tou tilefwnise ti deutera fanike (den lew oti einai etsi aparaitita) oti itan apotelesma tis synenteuxis pagkalou o opoios stin ousia eipe dimosia auto pou diarreoun sta mesa edw k mines oi synergates tou GAP...

Ανώνυμος είπε...

aio交友愛情館,視訊美女,視訊交友,視訊聊天,視訊美女聊天,視訊聊天室,視訊網愛俱樂部,視訊美女mybank,視訊美女觀看免費,視訊美女一對一