9.10.09

Κεντροδεξιά ή καρεκλοδεξιά;

Το ΠΑΣΟΚ όταν εγκατέλειπε την εξουσία το 2004 μπορεί να μην είχε μία κοινή ιδεολογική ταυτότητα, όμως ο Κώστας Σημίτης του είχε δώσει ένα σαφές στίγμα. Ακόμα και η οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση που είχε η τότε κυβέρνηση είχε πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν αποτέλεσμα αποκλεισμού από την εξουσία. Άλλωστε ο κύριος εκφραστής της ήταν βασικός υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη. Αντιθέτως, ο Καραμανλής εγκαταλείπει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας χωρίς κανένα ιδεολογικό στίγμα. Η πολιτική του ήταν ένα μείγμα κρατικισμού, νεοφιλελευθερισμού και λαϊκής δεξιάς που εφαρμοζόταν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις δημοσκοπικές τάσεις. Ακόμα και ο έντονος νεοφιλελευθερισμός που χαρακτήριζε την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή εξαφανίστηκε μέσα στο γενικότερο συνονθύλευμα της πολιτικής που ακολούθησε.

Έγινε πολύ εμφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύστημα διεκδίκησης και διαχείρισης της εξουσίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο Καραμανλής κυβέρνησε δεχόμενος ελάχιστη εσωκομματική κριτική. Γνωρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν το μόνο μέσο για να διατηρηθεί η ΝΔ στην εξουσία, όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη τον θεοποίησαν και η όποια κριτική αφορούσε κυρίως τη διαχείριση της εξουσίας (αποπομπή ή μη στελεχών, παραλείψεις και λάθη υπουργών, κλπ). Ακόμα και μετά από μία τόσο βαριά ήττα η κριτική προς τον Καραμανλή είναι αφενός δυσανάλογη του αποτελέσματος, αφετέρου δεν έχει να κάνει με την πολιτική που άσκησε. Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται σε μία φράση της Φωτεινής Πιπιλή στην επιμνημόσυνη εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη αμέσως μετά τις εκλογές: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε και να ευγνωμονούμε τον Κώστα Καραμανλή που πήρε μία παράταξη διαλυμένη και την έφερε στην κυβέρνηση δύο φορές».

Πιθανότατα ο Καραμανλής να ενδιαφέρεται ελάχιστα για το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε και όταν ακόμα διεκδικούσε την πρωθυπουργία, δεν κατέθεσε κάποια ιδεολογική πλατφόρμα αλλά εξελέγη υποσχόμενος καταπολέμηση της διαφθοράς. Και σήμερα που η ΝΔ καλείται να εκλέξει νέο πρόεδρο, να συζητήσει τι εκφράζουν οι υποψήφιοι και τι οδήγησε στην ήττα, εκείνος προκήρυξε συνέδριο μίας ημέρας! Αλλά μέχρι τώρα μόνο ένας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου για να συζητηθεί το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης!